top of page
  • Yazarın fotoğrafıpsyche

AŞKIN YANKILARA DÖNÜŞMESİ...



Narkissos doğduğu gün kahin Tressios uzun ve mutlu bir hayat süreceğini bunun için yapması gereken tek şeyin hayatı boyunca kendisini görmemesi olduğunu ailesine söylemişti.Aynı gün sadece Narkissos değil bir peri kızı olan Echo da dünyaya gelmişti.

Aradan aylar yıllar geçmiş ; Narkissos yakışıklı bir delikanlı, Echo ise güzel bir peri kızı olmuştu. Birgün Narkissos avdayken Echo da nehir kenarında geziyordu.Yorulan Narkissos dinlenirken o sırada onu gören Echo tarifi olmayan bir aşka tutulmuştu. Echo içindeki aşkı Narkissos'a duyurmak istemiş ama yaratılışı buna izin vermemişti. Çünkü günün birinde Tanrıça Hera'nın verdiği görevi yerine getiremeyen Echo lanetlenmiş, konuşma iradesi elinden alınmış; sadece başkalarının söylediklerini tekrar etmekle cezalandırılmıştı. Echo aşkını dile getiremedikçe günden güne mum gibi erimiş düştüğü bu kara sevdadan çıkamamış kendini ölüme teslim etmişti. Ekho'nun vücudundan arta kalan tüm kemikler kayalara, sesi ise bu günlerde "eko" olarak bildiğimiz yankılara dönüşmüştü. Bu duruma çok üzülen Tanrılar Olimpos Dağı'ndaki evlerinde otururken Narkissos'u cezalandırmaya karar vermişlerdi. Her zamanki gibi avda olan Narkissos bitkin düşmüş ve yine nehir kıyısına gelmiştı. Nehirden şu içmek için eğildiğinde suyun yüzeyinde kendi yansımasını görmüş o anda Tanrıların cezası üzerine işlemiş kendi siluetine aşık olmuştu. Tıpkı Echo gibi kara sevdaya düşmüştü. Bundan sonraki hayatını sudaki aksini izleyerek geçirmiş kahinin dediği gibi kendini gördüğü için de uzun yaşayamamıştı. Öldükten sonra bedeni ise nergis çiçeklerine dönüşmüştü.


Narsisizm Nedir?

"Özseverlik" olarak da bilinen narsisizmin birçok tanımı bulunur. Kendini beğenen, üstün gören,imtiyazlı olduğuna inanan kişilerdir. Sigmund Freud'un deyimiyle; " dış dünyadan soyutlanan libidonun egoya dönüştürülmesidir." Psikolojide en belirgin kişilik bozukluklarından biridir. Psikolojideki en önemli rahatsızlıklardan olan paranoya, nevroz ve psikozda narsisizmin etkileri görülür.

Narsist Kişiler Nasıl Davranır ?

☆Her şeyin kendi amaçlarına hizmet etmesini beklerler.

☆Kendi çıkarlarına ulasamadıklarında öfkelenirler.

☆Vefa, bir narsist için İstanbul'un semtinden daha ileriye gidemez.

☆İnsanları ezmekten ve zarar vermekten çekinmezler.

☆En başarılı, en yetenekli, en zeki kişinin kendileri olduğunu zannederler.

☆Sürekli ölçülmek, begenilmek isterler.

☆Sorumluluk almaktan kaçınırlar; onlara görev vermek işkencedir.


EDA YÜCEL


KAYNAKÇA:


https://www.google.com.tr/amp/s/www.makaleler.com/amp/narsizm-ve-narkissosun-hikayesi

http://www.gazetebilkent.com/2014/04/14/narsisizm-ve-mitolojik-kokeni/

http://www.arkeorehberim.com/2015/03/nergisgunumuzde-narkissos-ve-ekho.html?m=1

http://m.milliyet.com.tr/amp/hayatimizdaki-narsistler----pembenar-yazardetay-saglik-2542412/

149 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page